+359 897 967 065

  •  

 

 
 
 

 

 

Добростански бисер

 

Описание

 

Добростански бисер е пропастна пещера в Родопите, резерват Червената стена. Известна е също и като Ахметьова дупка и Протклетата. Намира се на 5 км от село Добростан и на 20 минути пешеходно разстояние от хижа Марциганица.

Голяма част от пещерата заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони). Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. Има струпване на големи гравитационни блокове в центъра на югозападната част на залата. Дълбочината на входния отвес е 15 метра. В пещерата живеят и малка колония прилепи.

За пръв път пещерата е проучвана през 1963 година и е отворена за туристически посещения през 1990 година. Впоследствие обаче е затворена и крадци отмъкват образувалите се пещерни бисери и унищожават пещерните езерца.

Пещерата отново е облагородена и отворена за посетители през 2018 година, като посещенията са в петък, събота и неделя.

В близост до пещерата се намира и живописния връх Попа – 1414 метра, до който също има пътека.

 

Как да стигнем до там

 

От село Мостово се тръгва с кола по пътя за с. Орешещ. На входа на селото стигаме до разклон, на дясно е пътят към Асеновград, на ляво към с. Добростан. Ние продължаваме наляво и след около 5 км. стигаме до селото. По пътя има указателни табели за пещерата. Минаваме през село Добростан и продължаваме по пътя за хижа Марциганица. След  около още 2-3 км. стигаме до хижата, където можем да оставим колите. В момента хижата не функционира. От хижата има пътека, която за около 20 минути ни отвежда до самата пещера. От пещерата има друга пътека, по която можем да стигнем и до близкият връх наречен Попа.